6/16/2010

IT і податки

Якщо ще хтось не в курсі -- за новим податковим кодексом, фрілансер більше не може працювати за спрощеною схемою оподаткування. Наймайте бухгалтершу!

Жирні свинюки, чиновники, не хочуть розуміти, що основна претензія всіх програмістів не до величини податків, а до ідіотського, ускладненого до неможливості геморою під назвою "податкова звітність". Можна почитать тута соплі Бродського, що програмісти заробляють по 50 кілобаксів і є ледь не ворогами народу.

Як в коментах правильно помітили, проблеми зі звітністю не закінчується на договорах, які необхідно прикладувати до кожного заходу валюти на рахунок, але ж є нетривіальні труднощі для того, щоб витратити гроші -- наприклад офіційно за зароблені гроші купити за кордоном якісь інструменти для роботи (наприклад Windows або комп'ютер).

Одним словом, нічого хорошого нам в найближчому майбутньому не світить, і це сумно.

На форумі developers.org.ua ще підняли цікаве питання - величезною проблемою з фрілансерами є відсутність існує ніякої формальної організації/об'єднання, яка б захищала індивідуальні інтереси кожного у відносинах з владою. Це легко пояснити специфікою фрілансерства, кожен сам за себе, але ж без такого представництва влада на всіх ложила! Аутсорсінгові компанії, масштабу GlobalLogic та Aricent звичайно вже давно дали завдання своїм фіндиректорам придумувати нові схеми оптимізації податків, але ж ці монстри мають штати бухгалтерів і юристів.

Продовжуємо слідкувати за ситуацією.

Немає коментарів: